Portada / Opinió
 
opiniÓ
 
 
 
24/07/2008
   
   
 
 

UN SENTIT HOMENATGE A
FRANCESCA MARTÍ

 
Per Maria Dolors Viñas
 
 

 

 


 

El 9 de juliol, al Centre Francesca Bonnemaison de Barcelona, es va celebrar una homenatge a la mestre Cesca Martí, regidora del PSC a l'ajuntament de Granollers durant 13 anys, fins l'any 1996, en què va ser elegida senadora i quatre anys més tard diputada a les Corts. Al desembre de 2002 va morir a conseqüència d'una malaltia de càncer.

L'homenatge, el PSC, el va fer coincidir amb la presentació del primer volum de la Col·lecció Feminisme Socialista, dedicat precisament a ella, que va ser responsable de la Secretaria de la Dona durant 8 anys. A l'acte van intervenir, entre altres, Manuela de Madre, Carmen Alborch i Teresa Maria Ferrer directora de l'escola Ferrer i Guàrdia de Granollers, les tres en qualitat d'amigues i de companyes de partit. Amb cada una, havia compartit tasques professionals i experiències de vida, així com empreses de caire polític i social. Totes van coincidir a ressaltar la seva capacitat de treball, el seu tarannà obert, i la seva intel·ligència privilegiada, ningú es va oblidar de fer pal·les el seu excepcional sentit de l'humor i la capacitat per crear i mantenir grans complicitats que potenciaven al màxim la feina d'equip. Va ser una magnífica mestre i una hàbil i conseqüent política.

Tant a l'ajuntament de Granollers, com a la Diputació de Barcelona, vaig compartir amb ella espais de treball, primer com assistent social i desprès com tècnica de projectes de polítiques d'igualtat. No sempre vam coincidir. Ens unia el compromís amb les tesis d'esquerra, però la inspiració era ben diferent. Ella des del pont de comandament del socialisme i jo, antiautoritaritarista, des del feminisme lliurepensador. No hi feia res, les dues pensàvem que els desacords i les contradiccions poden ser molt interessants.

La paritat té dificultats per incloure les experiències de les dones. Ser dona té poca incidència en un partit, perquè el partit, en si, és una construcció patriarcal. La paritat té a veure amb el repartiment del poder, però exclou la pràctica del saber femení. També té a veure amb les polítiques de subvencions i amb el mercadeig d'objectius i a ella li costava reconèixer-ho

El darrer dia que ens vam veure a la festa dels "lliris i cards" de les dones periodistes, vam riure molt i de tot.. ! Això si, ella des de les coordenades del partit i jo tractant de ser jo mateixa.
Cesca, de debò, ara sense conya; encantada de conèixer-te !

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Més articles
 
. Sexisme? Racisme? Però qui ha perdut és Hillary Clinton, per Núria Ribó
 
. La presència i opinió de les dones en els mitjans de comunicació, per Marga Solé
 
. Només els fets són de rellevància pública, per SPC
 
. Entrevista JOANA ORTEGA, diputada de CiU al Parlamente de Catalunya, per ADPC
 
. Entrevista LOURDES MUÑOZ SANTAMARIA, diputada socialista al Congrés, per Elvira Altés
 
. Mai s'hauria de diagnosticar un càncer de coll d'úter, per Maria Bastardes
 
. Què diria la Maria Aurèlia si aixequés el cap?, per Elvira Altés
 
. La igualtat, ni per llei, per Elvira Altés
 
. La nena d'en Rajoy, per Elvira Altés
 
. Un equilibrei desequilibrat, per Maria Cinta Montagut
 
. Perdidos en el túnel del tiempo, per Maria Cinta Montagut
 
. Sarkozy o el 'glamour' de la testosterona, per Elvira Altés
 
. Els relats de la violència (o la responsabilitat dels mitjans de comunicació en la perpetuació dels estereotips i la discriminació, per Elvira Altés
 
. Les dones, les guerres i els homes. O com el cinema afronta l'horror del món actual, Per Imma Merino
 
. Un Nobel col·lectiu, per Marta Pessarrodona
 
. Masculinidad, per Lidia Falcón
 
. Un sentit evident, per Imma Merino
 
. Les dones que llegim som perilloses, per Maria Dolors Viñas