Portada / Notícies
 
NOTÍCIES
 
 
 
26/02/2008
   
 
Presentació del llibre
¿De quién hablan las noticias? Guía para humanizar la profesión
   
 
Per Tona Gusii
   
 
Amparo Moreno, Florencia Rovetto i Alfonso Buitrago han presentat el seu llibre aquest passat 6 de febrer al Col·legi de Periodistes de Catalunya en companyia de les periodistes Maricel Chavarria del diari 'La Vanguardia' i Pilar Sampietro, directora de Nautilus, Radio 4, i del catedràtic de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Maria Casasús.

Aquest darrer, és antic company d'estudis i de docència de la catedràtica de Periodisme de la UAB i autora Amparo Moreno, de qui tant Maricel Chavarria com Pilar Sampietro en són ex - alumnes que li reconeixen el mestratge.

La presentació del llibre s'ha convertit doncs en una aula de reflexió sobre com és i com ha de ser el periodisme.
   
 
La directora de Nautilus es confessa una convençuda partidària del periodisme a favor de la gent i ha recordat a la sala que els periodistes també som gent. Per Pilar Sampietro, la precarietat laboral defineix molt la situació de les dones als mitjans: "les dones periodistes ens estem convertint en les obreres pobres de la informació". També ha denunciat que, malgrat que al seu mitjà la majoria són dones, el pes de les dones en els conjunt dels mitjans no correspon a la realitat.
 
   
 

Maricel Chavarria també creu en la tasca periodística a partir 'd'allò que vol la ciutadania'. Ho exemplifica amb la diferència que hi ha entre quan un corresponsal de guerra entrevistat respon personalment o quan en fa una crònica sobre els mateixos fets. La informació és deshumanitza. La premsa tampoc es fa ressò de molts canvis socials i de les relacions humanes (evoca quan va voler fer un reportatge sobre dones que volien ser mares soles i el primer que se li demanà foren les estadístiques).

Chavarria albira un nou futur per la premsa de paper. Aquesta haurà de cedir les xifres a la premsa digital i treballar més la reflexió. El pensament androcèntric redueix la notícia a protagonistes no humans (comparteix amb la seva antiga professora que el terme 'gènere' no s'empra correctament). I com demostra el llibre '¿De quién hablan las notícias?' en 10 anys els mitjans, malgrat els canvis socials parlen dels mateixos protagonistes no humans. I quan es parla de grups diferents es per fer-ho en negatiu. En algunes redaccions hi ha intens de canvi tenint en compte les 'tendències socials', però la major part del temps la informació surt de la competitivitat amb altres mitjans.

El catedràtic Josep Maria Casasús ha qualificat l'obra presentada com 'un llibre molt honrat des del punt de vista acadèmic i realitzat amb una metodologia clàssica'. Ha afirmat també, al voltant dels resultats de l'estudi, que: la negativitat de les notícies ja es constatava els anys setanta; el menyspreu per l'anàlisi de la publicitat, successos, etc.; la ubicació de les dones només als espais socials,... I ha destacat la utilització per part de les autores i de l'autor del mètode de la intrahistòria, la mirada recepcional que hi es present en tot el llibre,...

Per Josep Maria Casasús cal aplicar al periodisme intel·ligència i sentit comú. I, en complicitat amb la resta de la taula, està convençut que 'les dones formen part del canvi radical d'un món dominat per homes amb ideologia masclista'. L'única objecció del catedràtic al llibre seria l'ús del terme informació 'deshumanitzada' que es podria substituir per 'despersonalitzada', 'insensible', 'insolidària'. Amparo Moreno clarifica però, que aquest terme s'empra amb tota la intenció.

Tancant la presentació del llibre Florencia Rovetto i Alfonso Buitrago han agraït la tasca feta pel 'Feminari Dones i Cultura de masses de la Universitat Autònoma de Barcelona' i l'oportunitat d'autoria que representa aquesta publicació estant cursant estudis. Des del convenciment que les noticies cada vegada demanen més recursos, la seva voluntat ha estat la d'aplicar eines per canviar la informació i que aquestes eines en surtin millorades.

Amparo Moreno ens encamina a la reflexió amb la pregunta del llibre: Els mitjans de comunicació han de reconèixer els drets democràtics?

La catedràtica opina que es necessari investigar com fem la informació per millorar-la i cal que el periodisme informi des d'un humanisme plural on reconèixer-nos. Essent millors persones serem millors periodistes.

   
 
Dades bibliogràfiques
 
 
Amparo Moreno, Florencia Rovetto, Alfonso Buitrago (2007) ¿De quién hablan las noticias? Guia Para humanizar la información, Editorial Icaria. Col·lecció 'Sociedad y opinión', Barcelona
   
 
Ressenya del llibre
   
 
  Amparo Moreno, catedràtica de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona i coautora d'aquest estudi ens porta per aquestes reflexions i constatacions: com tracten els mitjans els temes sobre homes i dones?. Com es representen?; L'augment de la presència de les dones als mitjans ha estat per temes de violència de l'home damunt la dona, però si bé les dones s'estan resistint al domini masculí, en canvi tampoc s'explica aquesta resistència. Les dones volen ser el subjecte d'aquest canvi, però la premsa no dona protagonisme a les persones que volen canviar les relaciones entre homes i dones.
   
 
Aquesta guia és una versió senzilla d'una metodologia molt complexa (la metodologia d'anàlisi hemerogràfic diacrònic automàtic). Està pensada perquè qualsevulla persona professional o lectora pugui fer una anàlisi mitjançant el Test ADSH (test per l'avaluació de l'amplitud, la diversitat i la sensibilitat humana de la mirada informativa). El seu objectiu es clarificar de qui parlen les notícies, es a dir quines persones són considerades protagonistes en les notícies per part dels i les periodistes.

La selecció de la mostra analitzada en el llibre està integrada per quinze exemplars corresponents a set capçaleres, publicats el primer divendres del mes de febrer de tres anys separats per una dècada: 1984, 1994 i 2004. S'ha aplicat el Test ADSH a totes les unitats redaccionals de les portades i contraportades i a algunes notícies tipus. S'hi analitzen els i les protagonistes individuals dels titulars, els protagonistes col·lectius, els protagonistes no humans, els i les protagonistes de peus de fotos, els i les protagonistes dels elements gràfics en xifres, i finalment les fonts de les notícies tipus.

El llibre mostra quins personatges apareixen, que fan i en quins escenaris ho fan i evidencia quins personatges o col·lectius en son exclosos. Constata, per exemple, que passats 10 anys la majoria dels protagonistes continuen sent protagonistes no humans.

La mirada informativa s'ha de tornar més àmplia, més diversa i més sensible. Aquesta problema de manca de visibilitat, de miopia, no es limita només a les dones o al gènere. En paraules d'Amparo Moreno cal : '... explorar uns altres enfocaments i utilitzar uns altres criteris que permetin fer una informació més humana, de manera que les dones i els homes que formem avui la ciutadania plural poguem disposar de coneixements significatius per identificar com podem actuar i intervenir en la millora de la democràcia, des dels espais més pròxims fins els més llunyans i globals i impulsar una profunda renovació de la democràcia.
   
   
 
   
 
 
Arxiu de notícies
 
. Una xarxa permanent de dones periodistes al Mediterrani, per Noura Aharchi
 
. Inauguració de l'exposició: Els feminismes de Feminal. La primera revista feminista de Catalunya, per ADPC.
 
. Najat El Hachmi, Premi Ramon Llull de novel·la, per Dolors Viñas, Adpc.
 
. La presentació de 'Conciliació i nous usos del temps' torna a omplir la sala de l'ICD, per a Tona Gusi, Adpc
 
. 'Les dones i el treball a Catalunya: mites i certeses' fa el ple, per a Tona Gusi, Adpc
 
. El diari Público es dota d'un codi regulador per al tractament de les informacions sobre violència de gènere, per adpc
 
. Fòrum Social Català. Un altre món és possible. Vine i participa. Barcelona, 25, 26 i 27 de gener de 2008, per ADPC
 
. Tarifes mínimes orientatives per a l'exercici professional periodístic 2008, per ADPC
 
. 1907-2007: 100 anys de Feminal, la primera revista feminista catalana, per Marta Corcoy
 
. Properes reunions del FScat
 
. La TV i la violència contra les dones, per Montserrat Puig
 
. II Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (Oviedo 2007), per Tona Gusi
 
. 1r Congrés Internacional per a la Igualtat, per Manolita Sanz
 
. La Generalitat crea un Programa per lluitar contra la violència contra les dones, per l'ADPC
 
 
 
. La Sexta, el diari gratuït ADN i els guionistes de la sèrie El Cor de la ciutat, guanyadors del Premi Lliri que atorga l'ADPC, per l'ADPC
 
 
. Polítiques sexuals i els límits del secularisme, per Carolina Barber, periodista.
 
. El 72% dels judicis de violència contra les dones celebrats a Catalunya el 2006 van desembocar en condemna, per Marta Aznar, periodista
 
 
. La periodista Marina Bru guardonada amb el premi especial ciutat de Sant Boi. Redacció
 
 
. Activistes Activistes afganeses denuncien l’aprovació de la Llei d’Amnistia pels criminals de guerra, per Montserrat Puig, periodista. Adpc
 
. Maria Antonieta Macchiocchi, una dona amb opinions pròpies, per Manolista Sanz, periodista. ADPC
 
. L’ADPC forma part de la Comisión Asesora de la Imagen de las Mujeres en la Publicidad y en los Medios de Comunicación per Marta Corcoy, periodista. Adpc
 
. Marcela Lagarde a Catalunya per Montserrat Puig, periodista. Adpc
 
. L’ Afganistan vist per dues activistes: Afifa Azim i Najia Haneefi, relaten la lluita de les dones per Montserrat Puig, periodista. Adpc
 
. “Pornografia i vestits de núvia”, el nou llibre de Gemma Lienas per Montserrat Puig, periodista. ADPC
 
. Margarita Rivière, guanyadora del premi “Reconeixement a la trajectòria europeista” per Esther Molas, Periodista. Adpc
 
.La igualtat entre dones i homes encara una quimera, per Carolina Barber, periodista. ADPC i Xarxa Internacional