Les II Jornades de Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània "Comuniquem amb una altra mirada; Un Pont per a la Pau i els Drets Humans", que han reunit divendres 5 i dissabte 6 d'octubre a Barcelona a un centenar de participants d'ambdues ribes de la Mediterrània, han conclòs amb l'objectiu d'establir una gran xarxa mediterrània de comunicació de gènere, integrada per les xarxes ja existents, associacions i col·lectius. La propera trobada d'aquesta Xarxa tindrà lloc el 2008 al Marroc.
Tal i com es reflecteix a la Declaració de Barcelona, aprovada per les i els assistents, procedents de més d'una desena de països, a les II Jornades de Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània , s'ha decidit : "unir esforços i voluntats per impulsar, a través d'Internet, un contacte permanent per a la transmissió d'informacions que afecten a les societats d'ambdues ribes i que molt sovint s'obvien o silencien als mitjans de comunicació".
Un dels objectius principals d'aquesta Xarxa (que unifica les diferents xarxes, associacions i col·lectius ja existents) és: "la lluita per un diàleg real a favor de la Pau i els Drets Humans i socials i pels Drets de les Dones, com a condicions necessàries per al desenvolupament de la regió Mediterrània". Aquesta Xarxa formarà part de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, fundada a Morelia, Michoacán, Mèxic, el 2005.
A la Declaració de Barcelona, les impulsores de la Xarxa es comprometen també a crear un portal a Internet específic per a aquesta xarxa de periodistes i comunicadores mediterrànies.
Altres objectius de la Xarxa són: el canvi en les rutines de producció de les notícies que reforcen els estereotips sobre les dones, a través del treball conjunt amb els i les altres companys i companyes periodistes i les empreses de comunicació; i la posada en marxa de diversos projectes comuns per respondre davant dels atemptats a la llibertat de premsa a ambdues ribes de la Mediterrània.
Han convocat la propera trobada per l'any 2008 al Marroc.
Les Jornades han estat organitzades per la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT)- Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, junt amb l 'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed ) i l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya ( ADPC ) i han comptat des de l'inici amb l'impuls i el suport de la Xarxa de Dones Periodistes de la Mediterrània.
Hi han assistit un centenar de participants, i han comptat amb les intervencions de: Kawther Salam, periodista i activista pro-Drets Humans de Palestina; Nadire Mater, periodista i assessora de la Xarxa de Comunicació Independent de Turquia; Nella Condorelli, Directora de Women in the City d'Itàlia; Randa Achmawi, periodista egipto-palestina i corresponsal diplomàtica d'Al-Ahram Hebdo; Emna Soula, Directora d'Informació i Comunicació del ' Centre for Research Studies, Documentation and Information on Women' de Tunísia; Nacéra Benali, corresponsal de 'Ràdio Algèria' i 'Al Watan' a Roma; Olga del Rio i Maria-Teresa Velàzquez, Co-directores del Màster " Mediació intermediterrània: inversió econòmica i integració intercultural (M.I.M.)" de la UAB, Barcelona; Carla Fibla, corresponsal de 'La Vanguardia' i 'La Ser 'a Rabat; Isabelle Fougère, de l' Association Femmes Journalistes de França ; Nadia Aitzai del col·lectiu ' Maghreb Egalite' d' Algèria i d'altres professionals del periodisme i comunicadores.
Totes elles han destacat el paper clau de les dones en el desenvolupament dels processos de pau a la zona.
Aquestes Jornades, que han tingut lloc a l'IEMed de Barcelona, han comptat amb el suport de l'Oficina per la Pau i l'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona |