Marcela Lagarde, antropòloga i catedràtica de la Universidad Nacional Autònoma de México, que porta més de 30 anys lluitant pels drets de les dones ha estat uns dies a Catalunya on ha pogut exposar els seus coneixements i la seva experiència en diferents auditoris.
Lagarde ha estat diputada al Parlament mexicà la legislatura del 2003-2006. Va treballar perquè els “feminicidis” les morts violentes i anònimes de moltes dones a la regió de Xihuaha, i en concret a Ciudad Juàrez sortissin a la llum, no només a la palestra política sinó també als mitjans de comunicació.
A Catalunya a impartit un taller de formació política, “Gènere i lideratge“ per a regidores que es presenten a la reelecció, que ha organitzat l’Institut de Formació Política de la Diputació de Barcelona, a l’espai Francesca Bonnemaison. Per a Marcela Lagarde cal veure l’acció política com una emancipació de gènere.
També va donar una xerrada a l’Ajuntament de Granollers i l’endemà 17 d’abril va fer la conferència a Terrassa en l’acte central dels 15 anys de Regidoria de la dona. Marcela Lagarde va dir entre altres coses que “el feminisme ha de construir una societat on la igualtat sigui radical i vagi més enllà de les lleis, una igualtat que eradiqui la violència, la pobresa, i la desatenció dels éssers humans.” I va afegir “Parlem de fer justícia feminista iniciant processos reparadors de totes les desigualtats, marginacions, que ens permeti arribar a un multicentrisme comunitari i democràtic per posar les persones en el centre”
|