12 de maig. Dia internacional de la fibromiàlgia i del síndrome de fatiga crònica

Florence Nightingale

Florence Nightingale

El 12 de maig del 1820, neix a Florència (Itàlia), Florence Nightingale, una dona que, desafiant els costums del seu temps, va aprendre matemàtiques i estadística. La formació que s’impartia a les dones de l’època era “treball d’estam, -és a dir teixir amb llana- i practicar les quadrilles”, un ball molt popular al segle XIX a França, des d’on es va estendre a altres països.

A mitjans dels segle XIX l’infermeria no era considerada una professió adequada per a una dona ben educada. A les infermeres de l’època se les tractava d’ignorants i promiscues.

De sòlida formació i molt religiosa, va viatjar per Europa i Egipte. L’any 1850 Nightingale va començar a treballar a l’Institut de Sant Vicenç de Paul, a Alejandría, Egipte, un hospital de l’Església Catòlica.

Després d’un temps de viure a París, va tornar a Londres el 1853, a treballar d’infermera, ocupant el càrrec de superintendent, sense remuneració, a l’Establecimiento para damas durante enfermedades, al núm. 1 del Harley.

Va publicar un article al diari The Times en el qual criticava durament les instal·lacions mèdiques britàniques durant la guerra de Crimea. Per aquest motiu, va ser amonestada pel secretari de guerra britànic.

Els resultats de les seves investigacions la van conduir a interessar-se per l’atenció que rebien els soldats, i va aconseguir reduir la taxa de mortalitat de l’exercit britànic del 42% al 2%. Malgrat les dificultats amb què es trobava pel fet de ser dona, va anar reformant poc a poc el sistema hospitalari. En 1860 funda “La Nightingale training School for Nurses”, la primera escola per a infermeres.

Una malaltia contreta a Crimea la va apartar de la feina. Això no li va impedir, però, continuar amb la lluita per millorar la salut de la gent, escrivint i publicant llibres, articles, etc.

Va ser la primera dona en rebre, el 1907, l’Ordre al Mèrit, de mans d’Eduardo VII. Va morir als 90 anys d’edat. Es creu que va patir fibromialgia (FM).

L’any 1992, l’OMS, reconeix la FM com una malaltia i proposa celebrar el 12 de maig el Dia Mundial de la Fibromiàlgia, en honor a Florence Nihgtingale, per haver fundat la primera escola d’infermeria moderna i haver lluitat pels drets de les persones malaltes i/o discapacitades.

Segons dades de l’American Collage of Rheumathology es creu que entre un 2 i un 4% de la població mundial patirà fibromiàlgia malgrat que altres dades apunten que aquest percentatge podria ser molt més alt.

Es tracta d’una malaltia de la qual no se’n sap l’origen. Les persones afectades de fibromiàlgia pateixen forts dolors de caràcter muscular a més d’altres trastorns.

Més informació:
www.fibromialgia.nom.es